Τρίτο Πρόγραμμα: Jean Genet, Το Παιδί Εγκληματίας (μέρος 2ο) στην “Καρδιά του Σκότους” | 12.01.2022, 22:30


”Ανεχτείτε λοιπόν έναν ποιητή, που είναι επίσης και εχθρός, να σας απευθύνεται ως ποιητής και ως εχθρός.”
– Jean Genet, ”Το Παιδί Εγκληματίας”

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, 22.30-23.00, “Η Καρδιά του Σκότους” στο β’ μέρος της συνάντησής της με τον “καταραμένο” Jean Genet (με τον οποίο άλλωστε είχε εγκαινιάσει τον κύκλο εργασιών της) και το αμφιλεγόμενο, όσο και συναρπαστικό κείμενό του ”Το Παιδί Εγκληματίας”.

Το κείμενο ήταν παραγγελία του Fernand Pouey, διευθυντή του Τμήματος Τέχνης και Λογοτεχνίας της Radiodiffusion française, ο οποίος γνώριζε σε βάθος τη λογοτεχνία του καιρού του και πάλευε για την προάσπισή της στο ραδιόφωνο.

Η λογοτεχνία στο ραδιόφωνο ήταν πάντοτε δύσκολη υπόθεση, και ήδη η μετάδοση εκπομπών του Boris Vian, του Jacques Prévert, του Jean-Paul Sartre είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σκανδαλισμένων -ή απλώς ανίδεων- ακροατών, ενώ η εκπομπή του Antonin Artaud δεν μεταδόθηκε ποτέ.

Η ολέθρια φήμη του Genet λειτούργησε ως το τέλειο άλλοθι για λογοκρισία σ’ αυτό το προϋπάρχον πλαίσιο, κι έτσι η εκπομπή του με το κείμενο ”Το Παιδί Εγκληματίας” -ένα λυρικό ”μανιφέστο” και εγκώμιο στους ανήλικους παραβάτες ως ενσαρκωτές μιας δυσπρόσιτης, ”ποιητικής” ελευθερίας- απαγορεύτηκε.

Μουσική πλαισίωση με Philip Glass, Marc Ogeret, Jacques Brel, Johnny Hallyday, The Smiths.

Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη.

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 | webradio.ert.gr/trito

(φωτό: ο Jean Genet από τον Roger Parry, Παρίσι, 1960)

 

Source link