Γ. Οικονόμου: 15.547 κρούσματα από τα self test στα σχολεία – Προχωρά η πρόσληψη 850 εκπαιδευτικών


«Η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία όπως  έγινε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι όροι που προχωράμε είναι οι αυξημένοι διαγνωστικοί έλεγχοι και με τον εντοπισμό κάθε κρούσματος γίνεται ένα ακόμη αποτελεσματικό βήμα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση. Ως προς τα μέτρα τα οποία λήγουν τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου, είπε ότι την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, η οποία θα προχωρήσει στις εισηγήσεις της.

Η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης στη διενέργεια μαζικών διαγνωστικών ελέγχων, που είναι απολύτως δωρεάν σε περίπου 190 σημεία του ΕΟΔΥ, σε νοσοκομεία και σε πρωτοβάθμιες δομές, πρόσθεσε.

 

Όπως ενημέρωσε ο κ. Οικονόμου διενεργήθηκε έλεγχος σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ο μεγαλύτερος έλεγχος πληθυσμού έως τώρα, και εντοπίστηκαν 15.547 κρούσματα, τα οποία, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα χωρίς να γνωρίζουν ότι νοσούν και ως εκ τούτου θα προκαλούσαν περαιτέρω διασπορά του ιού.

«Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας για υγειονομικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους. Αυτή είναι η πανευρωπαική τάση. Βασική μας μέριμνα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η εξασφάλιση της λειτουργίας της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης», επεσήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Πολύ μεγαλύτερο απόθεμα self test στις σχολικές μονάδες από το απαιτούμενο»

«Παρέλαβαν self test 9 στους 10 δικαιούχους και διατέθηκαν από τις σχολικές μονάδες για όσους δεν πρόλαβαν. Η προσέλευση έφτασε στο 90%. Ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα. Πολύ μεγαλύτερο απόθεμα στις σχολικές μονάδες από το απαιτούμενο

Η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης είναι διαθέσιμη

Για όποτε κλείνει ένα τμήμα είτε λόγο κορονοϊού, είτε εξαιτίας ακραίως φυσικών φαινομένων η πλατφόρμα CiscoWEBEX  είναι διαθέσιμη και το δικαίωμα χρήση 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται αυτή τη στιγμή και βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο 2023, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από τις εισαγωγές ένα μέρος αφορά ακόμη τη μετάλλαξη «Δ» – Επίταξη ιδιωτών από Τετάρτη

Το «Σισμανόγλειο» γίνεται νοσοκομείο μόνο για κορονοϊό,  αναμένεται συνδρομή και από το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ ενώ άλλες 400 κλίνες προστέθηκαν από τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα. Οι μικρότερες κλινικές θα στηρίξουν με το προσωπικό τους για να καλύψουν κενά που παρουσιάζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό στο ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή ξεκινά και η επίταξη ιδιωτών γιατρών από την Τετάρτη.

Παρά την έκρηξη κρουσμάτων με την Όμικρον η πίεση στο ΕΣΥ εντοπίζεται κυρίως στις απλές κλίνες, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του ΕΣΥ, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε πως «είμαστε εδώ με μελετημένο σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις για να απαντάμε στην πορεία της πανδημίας, όπου αυτό χρειάζεται».

Προχωρά η πρόσληψη 850 εκπαιδευτικών

Προφανώς περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και μια σειρά από αρρυθμίες κυρίως τις πρώτες ημέρες. Άλλωστε κάθε εργασιακή δραστηριότητα, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς, παρουσιάζει αρρυθμίες εξαιτίας της πανδημίας και της  προσωρινής απουσίας μεγάλου αριθμού εργαζόμενων. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και εδώ. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα σχολεία από σήμερα. Για αυτό και έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν εκ των έσω (π.χ. με αναμόρφωση ωραρίου) αλλά και με διάθεση-  πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού. Ήδη από σήμερα προχώρησαν 850 προσλήψεις, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.Source link