Τι λένε επιστήμονες στην ΕΡΤ για το άνοιγμα των σχολείων


Για το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα μίλησαν επιστήμονες στην ΕΡΤ, ενώ η εκπαιδευτική κοινότητα θωρακίζεται με περισσότερα self tests και rapid tests για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς η παραλλαγή Όμικρον σαρρώνει τη χώρα.

«Τα παιδιά δεν νοσούν σοβαρά και δεν προβλέπω ότι θα κλείσουν τα σχολεία» σημείωσε ο Γεώργιος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε η Ιωάννα Παυλοπούλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολόγος ΕΚΠΑ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο σημείωσε ότι τα σχολεία πρέπει πάση θυσία να παραμείνουν ανοιχτά.

«Ανησυχώ, είμαι προβληματισμένη για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, γιατί δεν έχουν τα πρόσθετα μέτρα πρόληψης, όπως είναι οι καθαριστές αέρα ή οι μικρότερες τάξεις. Τα παιδιά του δημοτικού δεν έχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη ακόμα, συνεπώς ανησυχώ. Από κει και πέρα όλοι συμφωνούμε, ότι τα παιδιά έχουν πληρώσει ένα δυσανάλογο τίμημα και ότι τα σχολεία πρέπει πάση θυσία να παραμείνουν ανοιχτά, γιατί έχουν διάφορα προβλήματα, όχι μόνο μόρφωσης αλλά και της ψυχικής τους υγείας, της κοινωνικοποίησης, προβλήματα που θα τα βλέπουμε για αρκετές γενιές ακόμα» είπε η κα Παυλοπούλου.

Το άνοιγμα των σχολείων είναι καθοριστικό για την ψυχική υγεία των παιδιών, υπογράμμισε η Άννα Κανδαράκη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, μιλώντας στην ΕΡΤ. Τόνισε ότι «βασικό θύμα αυτής της πανδημίας είναι η παιδική ψυχή, με τις δυσκολίες που έχουν καταγραφεί να φαίνονται μετέπειτα».

«Βλέπουμε ότι τα παιδιά διστάζουν να πλησιάσουν συνομηλίκους τους κοιτάζοντας πρώτα τη μαμά ή τον μπαμπά. Το άνοιγμα των σχολείων είναι καθοριστικό για την ψυχική τους υγεία. Δυστυχώς, θα δούμε τις συνέπειες, σε διαφορετικά στάδια», είπε η κα Κανδαράκη.

Πάντως, ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος εκτίμησε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ότι τα σχολεία που θα ανοίξουν την Δευτέρα θα κλείσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα θέσουν σε κίνδυνο και τα ίδια τα παιδιά, πέρα από τη διασπορά της νόσου.Source link