Πρωτοχρονιά με το Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6


Τα δημοφιλή έργα της οικογένειας Strauss έχουν συνδεθεί άρρηκτα με το εορταστικό πνεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Έτσι, κάθε μεσημέρι από τις 12:00 ώς τις 13:00, μέχρι την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021, ο Σταμάτης Αθανάσουλας αφιερώνει στον «Συνθέτη της Εβδομάδας» τα μουσικά έργα της διάσημης οικογένειας. Πόλκες, βαλς, εμβατήρια, καθώς και η περίφημη οπερέτα «Η νυχτερίδα» του Johann Strauss υιού.

Για τους μικρούς μας ακροατές, καθημερινά στις 18:30 ώς την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, παραμύθια σε διασκευή, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια και ερμηνεία από την ομάδα «Φλου», που την αποτελούν οι: Ελένη Δαφνή, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Μαγγίνας, Ροζαλία Μιχαλοπούλου και Αλέξανδρος Πέρρος.

Αγαπημένες μουσικές, από τις ωραιότερες ταινίες που συνδέθηκαν με το πνεύμα των εορτών, θα παρουσιάσει ο Χρίστος Παπαγεωργίου την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021, αλλά και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021, στις 13:00.

Η Κάτια Καλλιτσουνάκη κοντά μας στις 15:00, την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021, με χορούς, χορευτικές σουίτες και χορευτικές ραψωδίες, ενώ την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, την ίδια ώρα θα παρουσιάσει σουίτες για πιάνο και για ορχήστρα, τραγούδια και μινιατούρες για πιάνο και για άρπα, εμπνευσμένες από τον κόσμο των παιδιών.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς – Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Ο Στέλιος Μούστος, στις 19:00, παρουσιάζει τρεις Βιεννέζους συνθέτες, τους A. Schoenberg, A. Berg, A. Webern, που τιμούν τον δικό τους συμπολίτη J. Strauss υιό, με τις απρόσμενες διασκευές τους για κουαρτέτο εγχόρδων, πιάνο και αρμόνιο, σε μία ατμόσφαιρα γεμάτη χιούμορ.

Η Αλεξάνδρα Γιαλίνη, στις 21:10, μας θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Kirill Petrenko, έκοψε με την μπαγκέτα του την κορδέλα της περσινής χρονιάς, διευθύνοντας το Ετήσιο Πρωτοχρονιάτικο Γκαλά με λαμπερή χορευτική μουσική.

Ο Δημήτρης Τρίκας, στις 23:00, την τελευταία ώρα του 2021, υποδέχεται το νέο έτος με εορταστικές μουσικές από κλασικά τζαζ σχήματα των Bill Evans, Oscar Peterson, Tom Scott κ.ά.

Στις 24:00 κάνουμε ποδαρικό στο 2022 παρέα με τα εορταστικά «Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα» με τον Γιώργο Μαρκάκη. Η πρώτη ώρα της νέας χρονιάς με εύθυμο τόνο και μουσική από διάφορα σημεία του χάρτη. Μεγάλες ορχήστρες επηρεασμένες από τοπικές παραδόσεις και ακούσματα εορταστικά από το Broadway.

Πρωτοχρονιά – Σάββατο 1η Ιανουαρίου 2022

Στις 12:15, θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση με τη Βιέννη, η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, η οποία θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, στην αίθουσα «Musikverein» της αυστριακής πρωτεύουσας.
Την ορχήστρα διευθύνει ο Daniel Barenboim σε έργα των Josef Strauss, Johann Strauss Υιού, Joseph Hellmesberger Υιού, Eduard Strauss και Carl Michael Ziehrer. Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά σε περισσότερες από 90 χώρες.
Παρουσίαση για το Τρίτο Πρόγραμμα: Μιχάλης Μεσσήνης.

Στις 21:00 έρχεται ο Γιάννης Φίλιας με το λυρικό παραμύθι του Engelbert Humperdinck, «Χάνσελ και Γκρέτελ», βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι των αδελφών Grimm.

Στις 23:00, η Αλεξάνδρα Γιαλίνη θα παρουσιάσει την ξεχωριστή συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, με τις υπέροχες μουσικές της αυτοκρατορικής Βιέννης, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6 | www.trito.gr

Source link