Στο 13% υποχώρησε η ανεργία


Σε καθοδική τροχιά συνεχίζει να κινείται η ανεργία στη χώρα μας, παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία (αν και τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι).

Όπως προκύπτει και από τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό της ανεργίας στο Γ’ τρίμηνο εφέτος περιορίστηκε στο 13%, από 15,8% το β’ τρίμηνο και από 16,2% που ήταν κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 615.390 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 16% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.118.332 άτομα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται, ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.329.768 άτομα. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.130.103 άτομα. Το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Μεταξύ άλλων, η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει πως από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2020 οι απουσίες από την εργασία αυξήθηκαν ενώ αντίστοιχα μειώθηκαν οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα.

Σημειώνει ακόμα ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Eurostat για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα Κράτη Μέλη, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού (COVID-19), τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες.

Επιμέλεια: Κώστας ΤσάβαλοςSource link