Αυξητική η τάση της πανδημίας – Μάσκα παντού από την Παρασκευή


Η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον έχει αρχίσει και στη χώρα μας. 33 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 18 από αυτά στην Κρήτη ενώ εξετάζονται αλλά 98 ύποπτα.

«Τα περιστατικά ήταν ήπια με διάρκεια συμπτωμάτων τρεις ήμερες. Τα δυο άτομα νοσηλεύτηκαν χωρίς να εμφανίσουν επιπλοκές» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Πάνω από 37. 000 είναι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα με αυξητικές τάσεις τις τελευταίες τρεις ήμερες. Μάλιστα καταγράφηκαν σήμερα σε σχέση με την προηγούμενη Πέμπτη 42% περισσότερες διαγνώσεις, ενώ 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι άνω των 55 ετών.

«Με δεδομένη την κυκλοφορία του στελέχους Όμικρον θα ήταν σκόπιμο όλοι οι εμβολιασμένοι που θα έρθουν σε επαφή με κάποιο κρούσμα να κάνουν δυο τεστ για τις επόμενες 7 με 10 ημέρες» ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το τελευταίο 24ωρο βρέθηκαν 6.667 νέες μολύνσεις, 655 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 71 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Στην Αττική καταγράφηκε ρεκόρ με 2.625 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη έφτασαν τα 903, ενώ αυξημένες είναι οι νέες μολύνσεις σε Λακωνία, Χανιά και Ρέθυμνο, οπού έχει εντοπιστεί η παραλλαγή Όμικρον.

«Μπορεί να δούμε 15-18000 κρούσματα αυτό θα γίνει μάλλον μετά τα Φώτα» υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Η ανησυχία είναι διάχυτη και ο εμβολιασμός μονόδρομος.

«Η 3η δόση είναι αυτή που βάσει των μελετών ενισχύει τον οργανισμό με αντισώματα για να αντιμετωπίσει και την Όμικρον» επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Το 90% των άνω των 60 ετών από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού. Κάτω από τα 60 έτη είναι 63,8%» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 10 ήμερες κλείστηκαν περισσότερα από μισό εκατομμύριο ραντεβού τρίτης δόσης.

Μάσκα παντού από την Παρασκευή – Πώς θα μπαίνουμε σε μέσα μεταφοράς και σουπερμάρκετ

Με μάσκες θα ψάλλουν αύριο τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα οι μικροί μαθητές καθώς στη σκιά της Όμικρον επιστρέφει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Πέντε νέα μέτρα τα οποία τίθενται σε ισχύ από τις 24/12 στις 6 το πρωί, έως το πρωί της 3ης Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε η Επιτροπή των ειδικών θα συνέλθει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για να αξιολογήσει τα δεδομένα προκειμένου να εκτιμηθεί η εξάπλωση οπότε και θα υπάρξει η πλήρης αποκωδικοποίηση για μέτρα που θα ισχύσουν από 3/1 και μετά.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτή τη στιγμή οι ειδικοί εστιάζουν στην αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες δύο ημέρες ώστε να αποσαφηνιστεί εάν είναι μόνο η μετάλλαξη Δ ή υποκρύπτεται και η Όμικρον. Για τη νέα μετάλλαξη είπε ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πολύ υψηλή, ενώ για τη νοσηρότητα υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα.  Σε 10-15 μέρες θα έχουμε πιο σαφή εικόνα, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε ότι τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς και lockdown, αλλά αποτελούν αναγκαίες προσαρμογές στην υφιστάμενη κυβερνητική στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται.

Από 24/12 ισχύει:

  • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και
  • ειδικά για μέσα μαζικής μεταφοράς και σουπερμάρκετ,  υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας KN-95 (ή FFP2)
  • Ακυρώνονται οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα γίνουν σε καμιά περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα.
  • Οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, θα υποχρεούνται να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα από την είσοδό τους στη χώρα
  • Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός υγείας Θ. Πλεύρης, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, από 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα θα αφορούν τη διασκέδαση σε σχέση με το ωράριο, αθλητικές εκδηλώσεις και τηλεργασία.

Για τα σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά, ενώ μπορεί να εξετασθεί το πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα λειτουργούν εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Για το λιανεμπόριο ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κάποια εισήγηση.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS. 0πως τόνισε, τα μέτρα δεν θα αφορούν τα σχολεία αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.

«Τα διοικητικά πρόστιμα υπήρχαν, αλλά τώρα που υπάρχει συγχρωτισμός παντού, είναι υποχρεωτική η μάσκα παντού. Άρα ισχύει κανονικά και το διοικητικό πρόστιμο. Δεν έχει αλλάξει» είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν τόσοι έλεγχοι όσοι είχαν γίνει σχεδόν συνολικά όλο το έτος.

Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων, η επιτροπή προφανώς μπορεί να συστήσει επιπλέον μέτρα, προσέθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με νεότερα.

Στους χώρους εστίασης θα αφαιρείται μόνο στο τραπέζι ενώ στα γυμναστήρια όπου δεν είναι αναγκαίο. Ψώνια στα σούπερ μάρκετ και μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα γίνονται μόνο με διπλή μάσκα ή με μάσκα υψηλής προστασίας. Επίσης, συνεχίζεται η λειτουργία των θεματικών πάρκων με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Για εγκληματικά αντανακλαστικά κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Η σημερινή εμφάνιση του Υπουργού Υγείας για την ανακοίνωση νέων μέτρων επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκτός υγειονομικής πραγματικότητας, επιδεικνύοντας εγκληματικά αντανακλαστικά. Για τελευταία φορά τον καλούμε να πάρει άμεσα μέτρα που θα αποτρέψουν νέες εκατόμβες νεκρών και ακόμα ένα καταστροφικό λοκντάουν μετά τις γιορτές».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει μια εξαχρειωμένη αντιπολιτευτική πρακτική τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε ύφος στα θέματα της πανδημίας. Αλλά και όταν επιχειρεί να καταθέσει προτάσεις αυτό που αναδεικνύεται είναι είτε η άγνοια είτε η υποκρισία του» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του τονίζει: «Είναι ώρα η ατολμία, η καθυστέρηση και ο φόβος του πολιτικού κόστους να πάψουν να υπαγορεύουν αποφάσεις που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές».

«Πρόκειται για άλλη μία “συμβολή” της κυβέρνησης της ΝΔ στην επιστημονική σκέψη, την επιδημιολογική επιτήρηση, τη λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους υπερμετάδοσης την ώρα που χάνονται δεκάδες άνθρωποι κάθε μέρα!» αναφέρει το ΚΚΕ.

Η Ελληνική Λύση υπογραμμίζει: «Ένα ερώτημα προκύπτει: Άραγε τα μέτρα τα εισηγήθηκε η επιτροπή ή ο πρωθυπουργός;».

«Μάχη με την κοινή λογική δίνετε καθημερινά κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης» λέει το ΜέΡΑ25.

Στις 27 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των ειδικών για να αξιολογήσει την απόδοση των μέτρων.

Οι προτάσεις για νέα μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου

Για ένα ξεκάθαρο πλαίσιο παρεμβάσεων, με ισορροπία στη λειτουργία της αγοράς, της κοινωνίας και των μέτρων προστασίας κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο των ανακοινώσεων από τους κυρίους Πλεύρη και Οικονόμου.

Όπως αναφέρουν, επικαλούμενα μελέτες για το νέο στέλεχος Όμικρον του πανδημικού ιού, αυτές δείχνουν ότι τα κρούσματα είναι πολλά, αλλά όχι και οι νοσηλείες. Η Όμικρον, δηλαδή, είναι πιο μεταδοτική, αλλά με ελαφρύτερη νόσηση. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το σύστημα της υγείας. Αναμένουμε να δούμε την πίεση που θα ασκηθεί, γιατί ο δείκτης είναι πάντα οι νοσηλείες… Αναμένουμε την εξέλιξη και τη Δευτέρα θα υπάρχει νέα αξιολόγηση», σημειώνουν.

Στις 27 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει, εκ νέου, η επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να αξιολογηθεί το αποτύπωμα των μέτρων που θα τρέχουν από την Παρασκευή μέχρι τις 3 Ιανουαρίου και να κριθεί κατά πόσο απαιτούνται νέες άμεσες παρεμβάσεις. Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση, η αρμόδια επιτροπή θα επικαιροποιήσει και το πλαίσιο που θα ισχύει μετά τις 3 Ιανουαρίου και θα αφορά στο δεύτερο στάδιο των μέτρων.

Μετά τις 3 Ιανουαρίου έχουν προταθεί μέτρα για:
-Ωράριο στη διασκέδαση.
-Αθλητικές εκδηλώσεις.
-Τηλεργασία.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Ελίνα Κολύβα, Δημήτρης Γκάτσιος, Γιάννης Φασουλάς, Χαρά ΓιαννοπούλουSource link