Ταχύτατη εξάπλωση της Όμικρον σε Ευρώπη και ΗΠΑ


Συναγερμό έχει σημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την ταχύτατη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη, την οποία παρομοίασε με «καταιγίδα». Ο Τζο Μπάιντεν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, χαρακτήρισε τον εμβολιασμό για την Covid-19 ως «πατριωτικό καθήκον» όλων των Αμερικανών, ενώ κυριαρχεί πλέον το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στις ΗΠΑ, καθώς ευθύνεται για το 73% των νέων κρουσμάτων. Στο Ισραήλ, όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, αλλά και οι γιατροί και οι νοσηλευτές, θα έχουν δικαίωμα να κάνουν και τέταρτη δόση του εμβολίου.

Στη Γηραιά Ήπειρο, οι χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων για την πανδημία, λόγω της διασποράς της παραλλαγής Όμικρον. Η περιοχή της Ευρώπης είνα αυτή που καταγράφει σήμερα τους περισσότερους θανάτους από κορονοϊό, ενώ ακολουθεί η ζώνη ΗΠΑ και Καναδά.

Το στέλεχος «Όμικρον γίνεται, ή έχει ήδη γίνει, το κυρίαρχο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Πορτογαλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι αριθμοί διπλασιάζονται κάθε μιάμιση με τρεις ημέρες, προκαλώντας άνευ προηγουμένου ποσοστά μετάδοσης», δήλωσε ο Δρ Χανς Κλούγκε, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

Στη Βρετανία, το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους, ενώ νοσηλεύονται 129 ασθενείς με παραλλαγή Όμικρον.

Η Βρετανίδα υφυπουργός Υγείας Γκίλιαν Κίγκαν δήλωσε στο Sky News ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα διστάσει να εφαρμόσει περαιτέρω περιορισμούς εξαιτίας της Covid-19, αν τα δεδομένα δείξουν πως είναι απαραίτητο.

Η Γαλλία, όπου το 20% των κρουσμάτων κορονοϊού είναι της παραλλαγής Όμικρον, δεν αποκλείει να εφαρμόσει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση «πολύ ισχυρής ανάκαμψης της επιδημίας».

Η Ισπανία κατέγραψε την Τρίτη εθνικό ρεκόρ 49.823 νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε ένα 24ωρο, σχεδόν τα μισά εκ των οποίων είναι του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί στη χώρα ήταν στα μέσα Ιανουαρίου 2021 και ανερχόταν σε σχεδόν 40.000 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο.

Στη Γερμανία, τα αθλητικά γεγονότα θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών το αργότερο από τις 28 Δεκεμβρίου για να αναχαιτιστεί η επιδημία, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Απέναντι στην απειλή της Όμικρον, οι επαφές, ακόμη και μεταξύ εμβολιασμένων, θα περιοριστούν σε ένα μέγιστο 10 προσκεκλημένων για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Η Σουηδία θα θέσει σε ισχύ μια σειρά από μέτρα, από την τηλεργασία ως μια διευρυμένη χρήση εμβολιαστικού πάσου, για να αντιμετωπίσει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στη Φινλανδία, τα μπαρ θα σταματήσουν να σερβίρουν αλκοόλ στις 21:00 και θα κλείσουν στις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική κυβέρνηση. Περισσότερα από 23.000 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, απόλυτο ρεκόρ στην χώρα αυτή των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην Ιαπωνία, η αλυσίδα ταχείας εστίασης MacDonald’s ανακοίνωσε ότι για μια εβδομάδα, ως τις 30 Δεκεμβρίου, τα καταστήματά της στη χώρα θα πωλούν μόνον μικρές μερίδες πατάτες τηγανιτές λόγω «καθυστερήσεων στον εφοδιασμό» που συνδέονται με την πανδημία και τις πλημμύρες στον Καναδά.

Η πανδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 5,35 εκατομμυρίων ανθρώπων από από τότε που το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα γνωστοποίησε την εμφάνιση της COVID-19 στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι χώρες που έχουν καταγράψει τους περισσότερους νεκρούς από τον Ιανουάριο του 2020 είναι οι ΗΠΑ (809.958), η Βραζιλία (617.948), η Ινδία (478.007) και η Ρωσία (299.249). Σε σχέση με τον πληθυσμό, οι χώρες στις οποίες η επιδημία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημία είναι το Περού, η Βουλγαρία, η Βοσνία και η Ουγγαρία.

Ο ΠΟΥ εκτιμά, λαμβάνοντας υπόψη του την υπερβάλλουσα θνητότητα που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την COVID-19, ότι ο απολογισμός της πανδημίας μπορεί να είναι δύο με τρεις φορές υψηλότερος από αυτόν που έχει καταγραφεί επισήμως.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕSource link