Χριστούγεννα στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6


Το Τρίτο Πρόγραμμα γιορτάζει τα Χριστούγεννα με χριστουγεννιάτικα παραμύθια, μουσικές και κείμενα υπογεγραμμένα από τους σημαντικότερους δημιουργούς όλων των εποχών.

«Πες μου ένα παραμύθι τα Χριστούγεννα!»

Από τη Δευτέρα 20.12 έως και την Παραμονή των Χριστουγέννων, στις 18:30

Τι θα γινόταν αν κλείναμε τα μάτια και αφήναμε τη φαντασία μας ελεύθερη να σχεδιάσει εκείνη τα τοπία, να σκιτσάρει τις μορφές, να οραματιστεί έναν ολόκληρο κόσμο με τα δικά της χρώματα και σχήματα;
Η ομάδα Φλου, τον καιρό της απόλυτης κυριαρχίας της εικόνας, προτείνει να σβήσετε τις οθόνες και να δυναμώσετε τον ήχο! Την εορταστική περίοδο, θα απελευθερώσει τη δημιουργική φαντασία των μικρών ακροατών, από τη φαντασμαγορική μεν αλλά δεσμευτική εικόνα, για να τους παρασύρει στη μαγεία του ραδιοφώνου!
Από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 έως και την Παραμονή των Χριστουγέννων, στις 18:30, οι μικροί ακροατές  θα απολαύσουν πέντε χριστουγεννιάτικα παραμύθια, σκηνοθετημένα και ερμηνευμένα από την ομάδα Φλου, που την αποτελούν οι Ελένη Δαφνή, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Μαγγίνας, Ροζαλία Μιχαλοπούλου και Αλέξανδρος Πέρρος.
Θα μεταδοθούν πέντε γνωστά παραμύθια με θέμα τα Χριστούγεννα, που μελοποιήθηκαν από πέντε νέους συνθέτες με εμπειρία στο θέατρο και το παιδικό τραγούδι. Συμμετέχει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, προσφέροντας στα παιδιά-ακροατές την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τα ηχοχρώματα της συμφωνικής ορχήστρας.

Δευτέρα 20.12.2021, ώρα 18:30: «Το αηδόνι του βασιλιά».  Μουσική: Χρυσόστομος Καραντωνίου
Τρίτη 21.12.2021, ώρα 18:30: «Ο τρομερός πολεμιστής». Μουσική: Αχιλλέας Γουάστωρ
Τετάρτη  22.12. 2021, ώρα 18:30: «Το τυχερό ελάττωμα». Μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Πέμπτη 23.12. 2021, ώρα 18:30: «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα». Μουσική: Γιώργος Κασαβέτης
Παρασκευή  24.12. 2021, ώρα 18:30:  «Τα πειραχτήρια των Χριστουγέννων». Μουσική: Γιώργος Ανδριώτης

Παραμονή Χριστουγέννων, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου

Από τις 08:00 έως τις 12:00 ο Γιώργος Φλωράκης, ο Πάρις Μέξης και ο Γιώργος Κωνσταντίνου  μεταφέρουν την εορταστική ατμόσφαιρα, στα «Πρωινά του Τρίτου», με έργα που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα.

Συμβολισμοί, συγκλονιστικές αληθινές ιστορίες, κωμωδίες, έρωτες, περιπέτειες, γέλιο συγκίνηση και  αγωνία  και τόσα άλλα συναισθήματα που ξεπηδούν από μουσικές ταινιών που χαρακτήρισαν την περίοδο των Χριστουγέννων, επιλέγει να μας παρουσιάσει ο Χρίστος Παπαγεωργίου στις 13:00. 

Η Κάτια Καλλιτσουνάκη στις 15:00 παρουσιάζει τραγούδια, κάλαντα, χορωδιακά έργα, καντάτες και οργανικές συνθέσεις για τα Χριστούγεννα.

Ο Στέλιος Μούστος στις 19:00 μεταφέρει στους ακροατές δύο αριστουργηματικά εορταστικά ορατόρια τού 1748 του Georg  Gebel. Δύο ιδιαίτερα δημοφιλή έργα, τα οποία παίζονταν κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων έως και τη δεύτερη δεκαετία τού 19ου αιώνα.

Το μέγεθος των Χριστουγέννων και η πολυπλοκότητα των συναισθημάτων, εμπνέει και τους ποιητές. Ποιήματα για τα Χριστούγεννα, θα ακουστούν στις 20:10 από τον  Κώστα Καναβούρη.

Η Αλεξάνδρα Γιαλίνη στις 21:10, μας μεταφέρει στο Βερολίνο όπου η Χορωδία  και η Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου, υπό τη διεύθυνση του Vladimir Jurowski,  θα ερμηνεύσει το ποικιλόμορφο Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο «El Niño» του John Adams. Ένα έργο στο οποίο, με τρόπο μοναδικό, ο Αμερικανός συνθέτης περιγράφει τον ερχομό του Θείου Βρέφους.

Ο Δημήτρης Τρίκας στις 23:00, μας εύχεται Χρόνια Πολλά με τις φωνές των Elvis Presley, Bing Crosby και Frank Sinatra σε χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Ο Γιώργος Μαρκάκης στην εκπομπή του «Πινέλα για χρώματα και ορχήστρα» στις 24:00, βάζει στο αιθέριο καβαλέτο τις ειδικές χριστουγεννιάτικες τέμπερες.

Χριστούγεννα, Σάββατο 25 Δεκεμβρίου

Ανήμερα τα Χριστούγεννα στις 07:00, ο Γιώργος Ντόβολος μάς καλημερίζει με ένα εορταστικό αφιέρωμα σε ύμνους Χριστουγέννων που προέρχονται από μονοφωνικές ψαλτικές παραδόσεις Δύσης και Ανατολής.

Ο Θεόδωρος Λούστας  στις 08:00, παρουσιάζει επιφανείς μαέστρους, σε έργα για τα Χριστούγεννα των Johann Sebastian BachGeorg Friedrich Händel και Hector Berlioz.

Στις 09:00, η Άννα Σακαλή μεταδίδει ένα χριστουγεννιάτικο κοντσέρτο από την  εκκλησία Frauenkirche της Δρέσδης, υπό τη διεύθυνση της Alondra de la Parra και ερμηνευτές τους: Regula Mühlemann (σοπράνο), Julia Muzychenko (σοπράνο), Julian Prégardien (τενόρος).

Στις 11:00, η Τζουλιέττα Καρόρη αναζητεί μουσικές που έχουν γράψει γυναίκες για τα Χριστούγεννα και έργα που επιλέγουν να ερμηνεύσουν. Κάλαντα, ύμνοι για τον Χριστό και την Παρθένο Μαρία, έργα για πιάνο και παιδικά τραγούδια.

Στις 12:00, ο Στέλιος Μούστος με ήχους από μεξικανικές baroque κιθάρες και άλλα σαγηνευτικά ισπανόφωνου ύφους ηχοχρώματα επιχειρεί ένα εορταστικό ταξίδι στη  χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Μεξικού (και του Νέου Κόσμου εν γένει) την εποχή της Αναγέννησης και του Μπαρόκ.

Στις 17:00, η Κάτια Καλλιτσουνάκη με τη «Σταχτοπούτα» του Johann Strauss II, το μοναδικό μπαλέτο του βασιλιά των βαλς.

Στις 20:00,  ο Γιάννης Φίλιας στο πνεύμα της ημέρας παρουσιάζει το ορατόριο του Hector Berlioz«Η παιδική ηλικία του Χριστού».

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 | webradio.ert.gr/trito

Source link