Γ. Οικονόμου: Αν επιβληθεί καθολικό rapid test για τις γιορτές θα αφορά και εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης


Καμία συζήτηση για πιθανή μετάθεση στο άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές και καμία εισήγηση για μέτρα καθολικού περιορισμού , ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για καθολικά rapid test. Θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις στην ώρα τους από τον αρμόδιο υπουργό, είπε σε ερώτηση για το πόσο θα κοστίζουν τα τεστ. Ο κ. Οικονόμου απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι σε περίπτωση που επιβληθεί τέτοιο μέτρο, δηλαδή για συγκεκριμένες ημέρες να ζητείται απαραίτητα rapid test και από τους εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, το κόστος θα επιβαρύνει αυτόν που θα κάνει το τεστ.

«Καταλαβαίνουμε ότι ο κύριος Τσίπρας ζητά εκλογές για να καλύψει την ανεπάρκειά του», είπε σε άλλη ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο κ. Τσίπρας είναι μέγιστος στην μικροπολιτική αλλά ελάχιστον σε αυτά που ενδιαφέρουν την κοινωνία και από τα οποία κρίνονται οι ηγέτες.

Με τον προϋπολογισμό ξεκίνησε την ενημέρωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στους πολιτικούς συντάκτες σημειώνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει τους Έλληνες από τους φόρους «που τους φόρτωσε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Μιλώντας για την πανδημία ο κ. Οικονόμου τόνισε πως όποια μέτρα λαμβάνονται, στόχο έχουν να κερδίσει η χώρα χρόνο απέναντι στην εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Σημείωσε δε πως γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Παράλληλα είπε πως από την ημέρα της ανακοίνωσης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 έχουν γίνει ή έχουν οριστεί περίπου 150.000 ραντεβού.

«Ο προϋπολογισμός δίνει σαφή εικόνα για το πώς θα είναι η Ελλάδα στο τέλος της τετραετίας»

Ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης να χτίσουμε πάνω σε όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα και να οδηγήσουμε την πατρίδα και τους ανθρώπους της στην πρόοδο και την ανάπτυξη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είναι αναπτυξιακός, κοινωνικός, μεταρρυθμιστικός και απολύτως συνεπής προς την πολιτική ευημερίας και ανάπτυξης που ακολουθούμε. Υπηρετεί την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για ελάφρυνση των πολιτών από τους δυσβάστακτους φόρους με τους οποίους τους φόρτωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Προτάσσει τη δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και τη μείωση των ανισοτήτων. Είναι ταυτόχρονα κι ένα πολιτικό κάτοπτρο που αντικατοπτρίζεται με σαφήνεια το σύνολο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε αναφορά του πρωθυπουργού για το ότι η χώρα μας είναι πλέον πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν διόμισι χρόνια πριν. Πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, αμυντικά και πιο ισχυρή σε ό,τι αφορά την εικόνα της στο εξωτερικό. Είναι η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της ευημερίας, είναι η Ελλάδα της προόδου.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια τα μέτρα που ανακοίνωσε από βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, της κρίσης της ακρίβειας αλλά και των νέων δεδομένων στην πανδημία λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον».

Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας

Συγκεκριμένα ανέλυσε τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Δεκέμβριο με αύξηση της κρατικής επιδότησης για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι με τη χαμηλή τάση αλλά και για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου.

Επίσης, θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο. Και τρίτον, όσον αφορά τους αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που είχε επιβληθεί αφαιρούμενων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Ανέφερε επίσης ότι ενεργοποιείται η γραμμή ενεργειακής αλληλεγγύης 15902 του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ανέφερε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι το 2022 θα προχωρήσουμε και σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το ύψος της οποίας θα καθοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη κι έχει δημιουργήσει το δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να ορθώσει ασπίδα προστασίας από τις συνέπειες των αυξήσεων και στην ενέργεια και στα αγαθά.

Υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να μηδενιστούν οι αυξήσεις αλλά μπορούμε να περιορίσουμε το αποτύπωμά τους και κυρίως να ενισχυθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

«Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να φερθούν υπεύθυνα την περίοδο των γιορτών»

Τόνισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα και σε όλες τις χώρες της ΕΕ, είπε και αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας που υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τη σημασία του εμβολιασμού.

‘Αμεσος στόχος είναι να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορούμε προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να αποφευχθεί η αύξηση των μολύνσεων την περίοδο των γιορτών.

Αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στα μέτρα που ισχύουν από χθες το πρωί για όλους τους ταξιδιώτες άνω των 5 ετών που εισέρχονται στη χώρα μας καθώς και στο ότι παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά σε ενίσχυση της επιχείρησης Ελευθερία.

Ενημέρωσε επίσης ότι από την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού μέχρι σήμερα για τους πολίτες από 60 ετών και άνω έχουμε περίπου 150.000 εμβολιασμένους ή ραντεβού για εμβολιασμό ενώ σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση 4.170.857 συμπολίτες μας ή το 73% όσων είναι δικαιούχοι που μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού για εμβολιασμό, ποσοστό που είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ. Πρόσθεσε επίσης πως σε ορισμένες περιοχές της Αττικής ο αριθμός των μαθητών της Γ Λυκείου που έχουν εμβολιαστεί αγγίζει το 100% ενώ σε κάποιες περιφερειακές ενότητες εκτός, ο εμβολιασμός των μαθητών Λυκείου φθάνει το 70%.

Υπογράμμισε πάντως πως η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να φερθούν υπεύθυνα την περίοδο των γιορτών. Στηρίζοντας τον αγώνα για τη δημόσια υγεία αλλά και την προσπάθεια να μείνει η οικονομία, η κοινωνία, η ζωή, η εκπαίδευση πλήρως λειτουργικές.

«Χρειάζεται η πιστή τήρηση των μέτρων που διέπουν τη λειτουργία στη δημόσια σφαίρα, χρειάζεται η τήρηση μέτρων αυτοπροστασίας και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ελέγχου της κατάστασής μας μέσα από τεστ ενόψει της μετακίνησης ή της συμμετοχής σε εορταστικές εκδηλώσεις κυρίως σε κλειστούς χώρους», είπε ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου.Source link