Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα


Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η εβδομάδα για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικότερα η ΕΚΤ, καθώς την Τετάρτη και την Πέμπτη οι Κεντρικοί Τραπεζίτες της ευρωζώνης καλούνται να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα τι θα πράξουν μετά την Άνοιξη του 2022 όταν και λήγει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP), το οποίο ενεργοποιήθηκε για να στηρίξει την ευρωοικονομία εν μέσω της πανδημίας.

Για την Ελλάδα η απόφαση της ΕΚΤ έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς η οικονομία δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και ως εκ τούτου και με βάση τα έως σήμερα προβλεφθέντα τα ελληνικά ομόλογα δεν δύναται να συμπεριληφθούν στο πάγιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (APP). Ουσιαστικά η αυριανή απόφαση, εφόσον ληφθεί και δεν μετατεθεί για τις αρχές του επόμενου έτους, καθώς πληθωρισμός, αυξημένο ενεργειακό κόστος και μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζουν να πιέζουν δημοσιονομικά τις οικονομίες της ευρωζώνης, κρίνει το μέλλον των ελληνικών ομολόγων και ως εκ τούτου το μέλλον των αποδόσεων αλλά του προφίλ του ελληνικού χρέους.

Ακόμα όμως και υπό αυτή την προοπτική ανοιχτό παραμένει το ερώτημα κατά πόσο θα αποδειχθούν ικανές αυτές οι αγορές να αποτρέψουν την άσκηση πιέσεων στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, ώστε η χώρα να συνεχίσει χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις ως προς το κόστος δανεισμού να υλοποιεί το πρόγραμμα της έκδοσης νέων ομολόγων και την νέα χρονιά.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από την Φρανκφούρτη, ενδέχεται να μην ληφθούν οριστικές αποφάσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και όχι μόνο, αν και μία πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση θα βοηθούσε στο μέγιστο βαθμό, ώστε οι αγορές να εξακολουθήσουν να συμπεριφέρονται ευνοϊκά έναντι του ελληνικού χρέους. Οι διαβουλεύσεις πάντως είναι συνεχής και πυρετώδης την ίδια ώρα που από ελληνικής πλευράς καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποστέλλονται τα σωστά μηνύματα ώστε αγορές και οίκοι αξιολόγησης να διαθέτουν τα εφόδια εκείνα που θα τους οδηγήσουν τελικά στην πολυπόθητη επενδυτική αναβάθμιση.

Στο πλαίσιο αυτό υπάγεται και η επιτυχημένη όπως όλα δείχνουν ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (Bond swap). Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους διασφάλισε αποδοχή 72,16% στην πρότασή του και ουσιαστικά πρόωρη αποπληρωμή χρέους 1,1 δισ. ευρώ αλλά και επιμήκυνση (μέσω έκδοσης νέων ομολόγων) 1,84 δισ. ευρώ κατά περίπου 2,5 χρόνια.

Ειδικότερα, πρόκειται για πρόωρη αποπληρωμή χρέους συνολικού ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ μέσω προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (Bond Swap) που είχαν απομείνει σε «κυκλοφορία» στο πλαίσιο του PSI του 2012. Επίσης, προχώρησαν σε ανταλλαγές ομολόγων συνολικού ύψους 1,841 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων διασφαλίζεται περαιτέρω επιμήκυνση της καμπύλης αποπληρωμής του χρέους. Συνολικά, το πρόγραμμα ανταλλαγής που είχε ανακοινωθεί από την περασμένη εβδομάδα αφορούσε ανταλλαγή ή πρόωρη αποπληρωμή ομολόγων συνολικού ύψους 4,05 δισ. ευρώ, με την ανταπόκριση να φτάνει τελικώς στα 2,92 δισ. ευρώ. Η ανταπόκριση, δηλαδή, φτάνει στο ποσοστό του 72,16%, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Για την εξαγορά του 1,1 δισ. ευρώ θα καταβληθούν μετρητά, ενώ για την ανταλλαγή θα εκδοθούν τέσσερα νέα ομόλογα με λήξεις από το 2027 έως το 2037.

Πάντως υποστηρικτικά αναμένεται να λειτουργήσει και η Ετήσια Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το 2021 που υπερψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία ζητείται να δοθεί συνέχεια στην συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα αγοράς στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ, πολύ πριν από την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος λόγω πανδημίας τον Μάρτιο του 2022.

Εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ είχε οριστεί από τους Συντονιστές όλων των Πολιτικών Ομάδων στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης. Η Έκθεση υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 49 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 1 αποχή.

Η Έκθεση αναμένεται να εγκριθεί, παρουσία της Προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2022.

Ρεπορτάζ: Δρ. Κωνσταντίνα ΔημητρούληSource link