Γ. Οικονόμου: Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ, θα εξαντλήσουμε τις προσπάθειες για τους ανεμβολίαστους – Καμία ανοχή σε ακραίες συμπεριφορές αρνητών


Στη σημασία να επεκταθεί η εμβολιαστική κάλυψη για να υποχωρήσει η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην εκπομπή Από τις Εξι, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει η επιστήμη, ενώ επανέλαβε πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα αλλά τήρηση του υφιστάμενου πλαισίου. Για το ζήτημα των καταγγελιών περί «δεσμευμένων» ΜΕΘ, έκανε λόγο για διαδικασία που έχει πάρει τον δρόμο της στη Δικαιοσύνη. Αναφερόμενος στις ακραίες συμπεριφορές αρνητών έκανε λόγο για περιστατικά πέρα από κάθε λογική και ανοχή και σημείωσε πως οι συνέπειες θα είναι βαριές για τους αρνητές γονείς που στερούν το δικαίωμα της εκπαίδευσης στα παιδιά τους.

Συνεχείς οι προσπάθειες έναντι της πανδημίας

«Είμαστε σε φάση μεγάλης πίεσης του συστήματος υγείας, μπορεί τα κρούσματα να πέφτουν αλλά υπάρχουν άνθρωποι που νοσούν βαριά. Η αύξηση του εμβολιασμού, η τήρηση των μέτρων και η στήριξη του ΕΣΥ είναι οι βασικές συνιστώσες για την ανάσχεση της λοίμωξης. Εμβολιάζεται ο κόσμος με έναν ικανοποιητικό ρυθμό μετά και την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 -μέχρι στιγμής έχουν κλείσει ραντεβού ή εμβολιαστεί 130-140.000 – θα συνεχίσουμε την προσπάθεια. Πρέπει να εξαντλήσουμε τις προσπάθειες να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει η επιστήμη» σημείωσε και πρόσθεσε:  «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται και στη διάσταση της πειθούς και στη διάσταση της διευκόλυνσης για το εμβόλιο και στην τήρηση των μέτρων για να φτάσουμε τα ποσοστά που θα μας θωρακίσουν από τη βαριά νόσηση, αλλά και στην Όμικρον».

Σχολιάζοντας τις αιχμές από την αντιπολίτευση ότι υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα υγείας εξού και ο μεγάλος αριθμός θανάτων παρά τον μικρό αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες, καθώς ασθενείς δεν βρίσκουν θέση σε ΜΕΘ, είπε πως η χώρα μας είναι κάτω ή στο μέσο όρο θανάτων στην ΕΕ και πως οι απώλειες το τελευταίο διάστημα ερμηνεύονται από τους ειδικούς σε συνάρτηση με το χρόνο που καταφεύγουν στα νοσοκομεία και στο ότι υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι σε ηλικιακές ομάδες με κίνδυνο για βαριά νόσηση. Οι δυνατότητες του ΕΣΥ είναι συγκεκριμένες και πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια με τον υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ. Όποια κλίνη ΜΕΘ υπαρχει στο ελληνικό σύστημα υγείας για Covid και non Covid περιστατικά είναι στη διάθεση του ΕΣΥ με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται πολύ πιο γρήγορα κλίνες. Αναμονές στις ΜΕΘ υπήρχαν και πριν την πανδημία, έχουμε πίεση και τώρα που είναι πάρα πού μεγάλη, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Δεν καθόμαστε με “σταυρωμένα τα χέρια” σε αυτά που παραλάβαμε, ενισχύουμε τα νοσοκομεία» είπε.

Περί ΜΕΘ

Απαντώντας για το ζήτημα περί «δεσμευμένων κλινών» για VIP πρόσωπα που θέτει η ΠΟΕΔΗΝ καταθέτοντας σήμερα μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο μετά την αντίστοιχη κίνηση εκ μέρους του υπουργού Υγείας με αίτημα για διερεύνηση πριν λίγες μέρες, είπε πως η διαδικασία στη Δικαιοσύνη έχει πάρει το δρόμο της και αυτά που θα προκύψουν θα είναι δηλωτικά της αληθινής εικόνας. «Γιατροί βγήκαν και είπαν ότι είναι αδιανόητο να γίνεται διαχωρισμός ασθενών για τις κλίνες ΜΕΘ. Οσον αφορά στην αντιπολίτευση, ας μας υποδείξει έστω έναν γιατρό που αποφάσισε ποιος θα πάει σε ΜΕΘ έπειτα από πολιτική εντολή. Σε μια φορτισμένη περίοδο που χάνονται άνθρωποι δεν μπορείς για μικροπολιτικούς λόγους να δηλητηριάζεις την ατμόσφαιρα. Οφείλεις να δείξεις τον γιατρό που εντόπισες ότι έκανε κάτι τέτοιο μετά από συγκεκριμένη πολιτική παρέμβαση. Αλλιώς οφείλεις να ανακαλέσεις και να ταχθείς με καθαρά λόγια απέναντι σε αυτές τις γελοιότητες» ανέφερε.

Καμία σκέψη για νέα μέτρα – Υπάρχει πλαίσιο που πρέπει να τηρηθεί και στις εκκλησίες

Για το τι θα γίνει με την τήρηση των μέτρων και αν υπάρχει σκέψη για τη λήψη περισσότερων είπε πως δεν υπάρχει σκέψη για προσθήκη νέων μέτρων και πως πρέπει να τηρηθούν τα υφιστάμενα μέτρα.  «Υπάρχει πλαίσιο που στηρίζεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, για το πώς κινούμαστε στη δημόσια σφαίρα αν είμαστε εμβολιασμένοι ή όχι, υπάρχει το αυτοδιαγνωστικό τεστινγκ, το ίδιο πλαίσιο ισχύει με τις εκκλησίες όπου η ίδια η εκκλησία και η πολιτεία με τα αρμόδια όργανα θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα χωρίς εντάσεις» είπε.

Καμία ανοχή σε ακραίες συμπεριφορές

Για τα φαινόμενα ακραίων συμπεριφορών από αρνητές όπως εκείνα των «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος» ή το κάψιμο βιβλίων προχθές στην Χαλκίδα έκανε λόγο για ανατριχιαστικό περιστατικό πέρα από κάθε λογική και ανοχή. «Δεν είναι γραφικοί είναι επικίνδυνοι και θα αντιμετωπιστούν με όλο το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε χωρίς ελαφρότητα, βάσει του κράτους δικαίου. Ήδη τρεις προφυλακίστηκαν» σημείωσε και πρόσθεσε πως βαριές θα είναι οι συνέπειες στους γονείς που στερούν το δικαίωμα της εκπαίδευσης στα παιδιά τους.

Προσπάθειες για το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα από τις ανατιμήσεις

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό είπε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η οικονομία είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι εντυπωσιακοί για τη χώρα μας και η πτώση της ανεργίας και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής μας την περίοδο της πανδημίας» είπε και πρόσθεσε πως ό,τι κερδίζεται με την ανάπτυξη θα γίνεται κοινωνικό κεκτημένο για όλους και πως η απέναντι στην καταιγίδα αυξήσεων λόγω των ανατιμήσεων στην παγκόσμια αγορά ενέργειας η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό νοικοκυρών και επιχειρήσεων ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο το αποτύπωμα.

«Έχουμε καταφέρει με να καλυφθεί το 80% των ανατιμήσεων της ενέργειας για τα νοικοκυριά. Θα συνεχίσουμε όσο είναι δυναμική η εξέλιξη του φαινομένου και θα αντιμετωπίσουμε αντίστοιχες ανατιμήσεις και σε άλλες κατηγορίες» κατέληξε.Source link